Πώς να διατηρήσετε τα λουλούδια στο βάζο για περισσότερο καιρό

Τα λουλούδια σε βάζο επηρεάζουν θετικά την διάθεσή μας και χαρίζουν χρώμα στη ζωή μας.

Μυστικά για να διατηρούνται φρέσκα τα λουλούδια στο βάζο:

-Τα τριαντάφυλλα πρέπει να κόβονται όταν ξεκολλούν τα πρώτα πέταλα, τα γαρίφαλα μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα μπουμπούκια και τα υπόλοιπα όταν έχουν ανοίξει καλά.

-Βάλτε τα λουλούδια σε καθαρό ανθοδοχείο χωρίς επιβλαβείς μικροργανισμούς.

-Βάλτε νερό μέχρι τη μέση του βάζου και φροντίστε να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό γιατί θα σαπίσουν.

-Πριν βάλετε τα λουλούδια στο βάζο, κόψτε, κάτω από τρεχούμενο νερό με μέτρια θερμοκρασία, λίγο και λοξά την άκρη κάθε στελέχους και αφαιρέστε τα φύλλα που είναι χαμηλά και φροντίστε να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό γιατί θα σαπίσουν. Όσο πιο κοντό είναι το μπουκέτο τόσο περισσότερο θα κρατήσει.

-Βάλτε το βάζο κοντά σε φυσικό φως. Δεν πρέπει να υπάρχουν φρούτα και ειδικά μήλα κοντά στο μπουκέτο γιατί επιταχύνεται η εξέλιξη των λουλουδιών.

-Ψεκάζετε τα λουλούδια καθημερινά με νερό.

-Αλλάζετε το νερό τους μέρα παρά ημέρα, πλένοντας και το βάζο και ξεκαθαρίζοντας τα ξεραμένα λουλούδια και ξανακόβοντας λοξά την κάτω άκρη του κάθε στελέχους. Το κρύο νερό επιβραδύνει την ανάπτυξη, ενώ το χλιαρό επιταχύνει την άνθηση.

-Στην αγορά υπάρχουν ειδικά συντηρητικά για τα μπουκέτα λουλουδιών. Μερικές συνταγές: μείγμα λεμονιού με λίγη χλωρίνη, ενώ άλλοι συνιστούν ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μερικές σταγόνες χλωρίνη.

-Και τα μπουκέτα θέλουν την ασπιρίνη τους. Μισή ασπιρίνη στο νερό του ανθοδοχείου θα τα βοηθήσει κι αυτά να ζήσουν περισσότερο.

-Άλλα λουλούδια όπως οι ντάλιες και τα χρυσάνθεμα θέλουν 1 μικρό κουταλάκι αλάτι στο νερό και άλλα θέλουν 1 μικρό κουταλάκι ζάχαρη, όπως τα κρίνα και οι τουλίπες.