Φυτά εσωτερικού χώρου: οδηγός για σωστή φροντίδα

Τα φυτά δε συμβάλλουν μόνο στη διακόσμηση του σπιτιού, αλλά μας παρέχουν οξυγόνο και ενυδάτωση. Για ένα υγιές και ζωντανό φυτό, είναι απαραίτητο να τηρείτε κάποιες προϋποθέσεις για τη φροντίδα του, βάσει των αναγκών του.

Η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερη. Ο τύπος του φυτού, το φως, το πότισμα, και η θερμοκρασία είναι όλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Αν ένας παράγοντας δεν είναι παρών, δεν είναι αρκετός, ή είναι υπερβολικός, τα φυτά σας μπορούν να πεθάνουν.

Τα φυτά πεθαίνουν, σχεδόν πάντα, όχι από την έλλειψη φροντίδας, αλλά επειδή δε γνωρίζουμε τις ανάγκες τους. Ένα ευχάριστο και βολικό περιβάλλον για τον άνθρωπο ίσως να μην είναι το καλύτερο περιβάλλον για ένα φυτό.

Η επιλογή του είδους του φυτού είναι σημαντική.

Υπάρχουν ορισμένα είδη φυτών εσωτερικού χώρου τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερο περιβάλλον και ειδική φροντίδα, ενώ άλλα ευδοκιμούν με ελάχιστη προσοχή.

Όταν αγοράζετε φυτά, είναι σημαντικό να μαθαίνετε ποιες συνθήκες περιβάλλοντος χρειάζονται. Τότε, θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν μπορείτε να τους παρέχετε αυτό το περιβάλλον.

Όλα τα φυτά χρειάζονται ήλιο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου με σκούρα φύλλα και οι φτέρες χρειάζονται λιγότερο ήλιο. Αν δε εχουν αρκετό ήλιο θα αρχίσουν να υποφέρουν αμέσως. Τα φύλλα τους θα κιτρινίσουν και τα στελέχη τους θα μακρύνουν αφύσικα. Θα πιεστούν και θα χάσουν τη ζωτικότητά τους.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε πώς αντιδρά και πώς προσαρμόζεται στην τοποθεσία το φυτό. Αν δε λαμβάνει αρκετό φως θα πρέπει να το μεταφέρετε.

Το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου.

Το υπερβολικό πότισμα είναι άλλο ένα στοιχείο κλειδί. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο μαραίνονται τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα. Το χώμα θα σας δείξει αν υπάρχει πολύ ή λίγο νερό. Θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι λασπωμένο ή γεμάτο νερό.

Μπορείτε να ποτίσετε το φυτό από κάτω. Αυτό το κάνετε βάζοντας τη γλάστρα μέσα σε νερό για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάρει την ποσότητα που χρειάζεται.
Οι καλύτερες γλάστρες για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι οι πήλινες. Αυτές είναι διαπερατές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φυτού. Όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλαστικές γλάστρες.
Όταν ο δίσκος ή το πιάτο κάτω από τη γλάστρα έχει νερό, θα πρέπει να το αδειάζετε. Αυτό το νερό είναι παραπανίσιο και δε το χρειάζεται το φυτό. Μπορείτε επίσης να γεμίσετε αυτούς τους δίσκους με πέτρες έτσι ώστε να μην ακουμπά το νερό το φυτό.

Φροντίστε το χώμα, τις ρίζες, και τα φύλλα.

Για μεταφυτευμένα και μπολιασμένα φυτά, να παρατηρείτε καλά την ανάπτυξή τους. Πρέπει να αποφύγετε τις σφιχτές ρίζες που τυλίγονται στο φυτό επειδή δε μπορούν να αναπνεύσουν.
Όταν κάνετε μεταφύτευση, είναι καλό να αντικαταστήσετε το χώμα. Ορισμένα φυτά θέλουν χώμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή θρεπτικές ουσίες. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε το είδος χώματος το οποίο θέλει το φυτό σας.
Διατηρήστε καθαρά τα φύλλαΑυτό βοηθά στο να παραμείνει υγιές το φυτό. Τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου μαζεύουν εύκολα σκόνη. Για να τα καθαρίσετε, τρίψτε τα με ένα πανί το οποίο θα υγράνετε με λίγες σταγόνες γλυκερίνης. Η γλυκερίνη αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης στα φύλλα και τα κάνει να λάμπουν.